Forumindex ELBIL
för elbilsägare och blivande sådana...
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Problem med panelvoltmätare...

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Lite av varje
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Johnny J
Elbilsguru


Registreringsdatum: 23 september 2007
Inlägg: 1738
Ort: GBG

InläggPostat: 2009-01-09 00:23:24    Rubrik: Problem med panelvoltmätare... Svara med citat

Har en LCD voltmätare med 200mV ingång och med förkopplingsmotstånd klarar den 0-200V.
Kopplar jag den till huvudströmmen visar den alldeles utmärkt, t.ex. 163,2V och har kalibrerat den med hjälp av mitt fina multimätinstrument.

Problemet är att när jag sätter på tändningen-motorstyrning mm. så sjunker spänningen med 10-15V och varierar lite upp och ner.
Multiinstrumentet visar fortfarande stabil rätt spänning (naturligtvis lite lägre när grejerna är påslagna).

Har testat med skärmad kabel, 4-trådig TP där jag använder 1 par till varje pol, kopplar jag då till mätspänningen och jordar skärmen i chassit stiger det några volt, kopplar jag skärmen på förbrukarbatteriets 12V minus får mätaren fnatt och visar 1 = överspänning.
Skärmstrumpan är inte ansluten till något annat.
Har även testat med vanlig rak 2x1,5mm2 kabel.

Har separat 9V batteri för drivning att mätaren, även testat med annat 12V batteri.

Jag misstänker att det är EMC-strålning som ställer till problemen, någon som har nån teori eller lösning?

Har beställt en annan mätare men den har också 0-200mV mätspänning, så det kanske blir samma problem...


Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
jens
Forum Administratör


Registreringsdatum: 23 juni 2006
Inlägg: 781
Ort: Alingsås

InläggPostat: 2009-01-09 12:44:59    Rubrik: Svara med citat

verkar som om den är lite överkänslig. Risken är att den påverkas internt av EMC och att det finns en del konstigt på din -12V

1) var har du satt förkopplingsmotståndet? på/i voltmetern eller nån annanstans? ju närmare voltmetern desto bättre.

2) testa en kondensator (t.ex keramisk 100nF) över 200mV ingången.

3) försök söka källan till störningen. Motorstyrningen? Kanske kan du avstöra ledningarna?

Hur fungerar matningsspänningen till volitmetern? internt batteri? hur är det att koppla skärmen till voltmeterns GND och låta den vara oansluten (väl skyddad) på andra sidan? (OBS. GND är antagligen inte detsamma som någon av mätpolerna!)
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Johnny J
Elbilsguru


Registreringsdatum: 23 september 2007
Inlägg: 1738
Ort: GBG

InläggPostat: 2009-01-09 13:14:03    Rubrik: Svara med citat

1* Motstånden 2st sitter lödda på sin plats i mätaren.
2* Har testat med en elyt 100uF 200V parallellt med mätspänningen vid mätaren. Även med en drossel i serie...
3* Kablarna från styrningen till motorn är skärmade, dock ej från batteriena till styrningen.

Matningsspänning, 9V batteri 20cm från mätaren.
Får kolla om det finns någon GND anslutning på mätaren och testa detta, tack för tips!
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
konverty
Elektrisk


Registreringsdatum: 12 september 2007
Inlägg: 259
Ort: Uddevalla

InläggPostat: 2009-03-03 10:23:10    Rubrik: Svara med citat

Fick du ordning på mätaren Johnny ?
Jag har köpt en från Conrad
Hoppas den funkar i min Clio.


_________________
Mer spänning i tillvaron!

f.d Renault Clio Electrique -97
Mountain E-bike med 48V LiFePo4 batteri -11
Ford Mondeo 2005
Jaguar s-type 2005
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Johnny J
Elbilsguru


Registreringsdatum: 23 september 2007
Inlägg: 1738
Ort: GBG

InläggPostat: 2009-03-03 11:45:19    Rubrik: Svara med citat

Det funkar lite bättre med Conradmätaren, stabil (nästan rätt, 0,5V fel) spänning med tändningen på, men visar fortfarande åt skogen när jag drar på.....
Har köpt en klassisk vridspolemätare på 100V som jag skall testa lite längre fram..
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
konverty
Elektrisk


Registreringsdatum: 12 september 2007
Inlägg: 259
Ort: Uddevalla

InläggPostat: 2009-03-03 14:33:06    Rubrik: Svara med citat

he**sike också ! Då får jag nog samma strul i min. Har du tittat på signalen med oscilloskop om den verkar rippelfri ?
_________________
Mer spänning i tillvaron!

f.d Renault Clio Electrique -97
Mountain E-bike med 48V LiFePo4 batteri -11
Ford Mondeo 2005
Jaguar s-type 2005
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Johnny J
Elbilsguru


Registreringsdatum: 23 september 2007
Inlägg: 1738
Ort: GBG

InläggPostat: 2009-03-03 15:03:17    Rubrik: Svara med citat

Nej, har inte testat, men Clion borde vara bättre avstörd än min bil så det funkar säkert bra.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
hawk
Elbilsguru


Registreringsdatum: 17 oktober 2007
Inlägg: 2019
Ort: Täby

InläggPostat: 2009-03-03 16:28:02    Rubrik: Svara med citat

Jag hade stora problem med störningar på PakTrakr
tills jag satte sådan på kablarna:



Kanske kan vara nåt att testa med några ferriter.
_________________
ElClio -97 -- V70 Bifuel -- E-type -- Elscooter
Det finns 11 sorters människor. De som förstår binära tal, de som inte gör det
och resten som skiter i det.

Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Lite av varje Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |




SwiftBlue Theme created by BitByBit
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.25 sekunder att ladda.